ویتامین E یک آنتی اکسیدان است که می تواند از سلول ها محافظت کند. این ویتامین به طور طبیعی در بیشتر مواد غذایی یافت می شود و به صورت مکمل نیز در بازار موجود است. گاهی اوقات این ویتامین در غذاهای فراوری شده نیز یافت می شود. ویتامین E یک ویتامین محلول در چربی است یعنی بدن، این ویتامین را ذخیره می کند و از آن در مواقع نیاز استفاده می کند.
ویتامین E با ۸ ترکیب مختلف شناخته می شود. آلفا-توکوفرول، فعالترین شکل این ویتامین می باشد.
طولانی کردن عمر سلول
احتمالا متوجه زنگ زدگی روی دوچرخه یا ماشینتان شده اید. همین فرایند اکسایش و فرسودگی در بدن نیز رخ می دهد و در طول این فرایند، سلول ها درمعرض مولکول هایی بنام رادیکال های آزاد قرار می گیرند. رادیکال های آزاد، سلول های سالم را ضعیف کرده و آنها را به سلول های کوچک می شکنند. این مولکول ها منجر به بیماری قلبی و سرطان می شوند.
رادیکال های آزاد درنتیجه فرایندهای طبیعی بدن تشکیل می شوند و آنها باعث آسیب به سلول و کوتاهتر شدن عمر آنها می شوند. طبق گزارش موسسه ملی سلامت (NIH)، ویتامین E یک آنتی اکسیدان قوی است که به کاهش آسیب های رادیکال آزاد کمک می کند و روند پیر شدن سلول ها را کند و آهسته می کند.
مطالعات بیشتر:
محققان، مصرف ویتامین E را برای درمان انواع بیماری های تحلیل رونده مثل
-سخت شدن شریان ها
-فشار خون بالا
-بیماری قلبی
-سرطان
مورد تحقیق قرار دادند
طبق گزارش کلینیک مایو، تاکنون مطالعات به کاهش شیوع این بیماری ها اشاره ای نکرده اند و شواهد علمی در رابطه با مصرف ویتامین E برای درمان غیر از کمبود این ویتامین وجود ندارد. کمبود ویتامین E بندرت اتفاق می افتد.
انواع مولتی ویتامین های ویژه مردان و زنان در بازار موجود هستند. مولتی ویتامین ها به تولید انرژی، سوخت و ساز، تناسب اندام و غیره کمک می کنند.
مراقبت بیشتر:
ویتامین E به افرادی که در معرض عوامل پرخطر محیطی قرار دارند، کمک می کند. رادیکال های آزاد با مصرف سیگار، استشمام هوای آلوده و قرار گرفتن در معرض اشعه های ماورابنفش نور آفتاب افزایش می یابد.
ویتامین E به ترمیم سلول های آسیب دیده کمک می کند.
مصرف بیش از حد ویتامین E از طریق رژیم غذایی منظم بسختی صورت می گیرد و مصرف ویتامین E از طریق مواد غذایی هیچ خطر و یا ضرری ندارد.
در مصرف مکمل ویتامین E زیاده روی نکنید:
درحالیکه بعید است مصرف دوز بالای ویتامین E از طریق رژیم غذایی باعث مسمومیت شود اما طبق گزارش NIH، مصرف دوز بالای مکمل ویتامین E عوارض جدی بهمراه دارد. یکی از این عوارض جدی و خطرناک، حمله خونریزی است.
در صورت استفاده از مکمل ها نباید از دوز بالاتر از ۱۰۰۰ واحد استفاده شود. دوز مجاز این ویتامین برای سنین ۱۴ به بالا، ۱۵ میلی گرم است.
برچسب:
دو نوع از مکمل های ویتامین E شامل دی-آلفا-توکوفرول به شکل طبیعی و دی ال-آلفا-توکوفرول به شکل مصنوعی می باشند. شکل طبیعی به لحاظ بیولوژیک تاحدودی فعال است. از همین رو دوز مجاز ویتامین E به شکل طبیعی ۴/۲۲ واحد و دوز مجاز ویتامین E به شکل مصنوعی ۳/۳۳ واحد است.
برای تعیین نوع و شکل ویتامین E به برچسب آن توجه کنید. اطلاعات درج شده روی برچسب حاوی دوز مناسب برای سنین مختلف است.
منابع ویتامین E:
غذاهای زیر منابع خوبی از ویتامین E هستند:
• تخمه آفتابگردان خشک و بو داده شده (۱ اونس) که حاوی ۴/۷ میلی گرم ویتامین E است.
• فندق خشک و بو داده شده (۱ اونس) که حاوی ۳/۴ میلی گرم ویتامین E است.
• نخود خشک و بو داده شده که حاوی ۲/۲ میلی گرم ویتامین E است.
• بادام خشک و بو داده شده که حاوی ۸/۶ میلی گرم ویتامین E است.
• ۲/۱ فنجان اسفناج حاوی ۹/۱ میلی گرم ویتامین E است.
• ۲/۱ بروکلی خرد شده و پخته شده حاوی ۲/۱ میلی گرم ویتامین E است.
• ۱ کیوی متوسط حاوی ۱/۱ میلی گرم ویتامین E است.
• ۲/۱ فنجان از تکه های انبه حاوی ۷/۰ میلی گرم ویتامین E است.
• ۱ گوجه فرنگی خام متوسط حاوی ۷/۰ میلی گرم ویتامین E است.
ویتامین E اضافی:
یکی از روش های ساده و آسان برای تامین نیاز بدن به ویتامین E از طریق رژیم غذایی، اضافه کردن یک قاشق غذاخوری روغن جوانه گندم به غذاهاست. همچنین می توان از تخمه آفتابگردان به عنوان اسنک استفاده کرد. تخمه آفتابگردان بیش از ۲۰ میلی گرم ویتامین E دارد که این مقدار، بیشتر از نیاز روزانه است. با کلم پیچ یا اسفناج و چند عدد فندق سالاد درست کنید که این خوراکی می تواند منبع ویتامین E باشد. خلاقیت در تهیه غذاها به برطرف کردن نیاز روزانه بدن به ویتامین E کمک خواهد کرد.
افزودن دیدگاه جدید