تحت نظر گرفتن عادت ماهانه و زمان تخمک گذاری
برخی زنان هنگامی که تصمیم به باردار شدن میگیرند، با قطع کردن داروهای ضدبارداری منتظر بارداری میمانند. گروه دیگر با محاسبه و ثبت تاریخ عادتهای ماهانه و تحت نظر گرفتن علائم خود سعی در مشخص کردن روزهایی از ماه دارند که میزان باروری آنها بیشتر است. با استفاده از نرمافزار محاسبهی تخمکگذاری میتوانید تاریخی از ماه را مشخص کنید که احتمالا در آن میزان باروری شما به حداکثر میرسد.
وزن مناسب بارداری
اگر وزن شما طبیعی باشد، آسانتر باردار خواهیدشد. داشتن شاخص تودهی بدنی یا BMI بسیار کم یا بسیار زیاد، باعث میشود باردار شدن مشکلتر شود. تناسب اندام پیش از باردار شدن باعث میشود بارداری سالمی داشتهباشید.
سن مناسب بارداری
بارداری در سنین زیر ۱۸ سال میتواند همراه با خطراتی از جمله کاهش رشد داخل رحمی جنین (IUGR)، افزایش احتمال فشارخون بارداری و پرهاکلامپسی باشد. علاوهبر این بارداری در سن کم، مادر تجربیات کافی برای ادامه بارداری، زایمان و تولد نوزاد را ندارد، در نتیجه بارداری زیر ۱۸ سال بسیار مشکل است.
از طرفی باروری خانمها در حدود ۲۰ سالگی به بعد افزایش یافته و حوالی سن ۲۵ سالگی به اوج خود میرسد. بهترین سالهای باروری یک زن بین ۲۵ و ۳۰ سال است. از ۳۰ سالگی به بعد میزان باروری کاهشیافته و از ۳۵ سال، این میزان با شیب سریعتری کم میشود. بهطوریکه بعد از سن ۴۰ و بهخصوص ۴۲ سالگی میزان باروری چه بهصورت خودبهخودی و چه با روشهای کمک باروری، بهشدت کاهش مییابد. در سنین بالای ۳۵ سال، علاوهبر اینکه میزان باروری کم خواهدشد، میزان اختلالات کروموزومی تخمک که منجر به ناهنجاریهای جنینی و سقط میگردد نیز بیشتر میشود.
آزمایشات قبل از بارداری انجام دهید
وضعیت سلامت بدن تاثیر زیادی در پیشروی هر چه بهتر فرآیند بارداری دارد. برای اینکه پزشک بتواند از سطح سلامت شما مطلع شود، انجام آزمایشاتی را پیشنهاد میکند. با توجه به جواب آزمایش، پزشک ممکن است مصرف مکمل و مولتیویتامین را تجویز کند.
ممکن است بپرسید قبل از بارداری چه ویتامین هایی بخوریم؟ در پاسخ باید به موارد زیر اشاره کرد:
فولیک اسید که برای جلوگیری از ناهنجاریهای عصبی جنین در سه ماهه اول بارداری مصرف میشود.
ویتامین D که نقش پررنگی در بهبود کیفیت استخوانها دارد.
ویتامین A که مصرف بیرویه آن باعث بروز نواقصی در جنین میشود.
آزمایش خون از دیگر آزمایشات قبل از بارداری است که موارد زیر را مشخص میکند:
گروه خونی
مثبت منفی بودن Rh خون
میزان چربی و قند خون
کمخونی
مقاومت سیستم ایمنی بدن در مقابل بیماریهایی مانند تالاسمی، هپاتیت، سرخچه و بیماریهای خطرناک دیگر.
از آزمایش ژنتیک غافل نشوید
یکی دیگر از اقدامات لازم قبل از بارداری، انجام آزمایشهای ژنتیک است. این آزمایشها در عین سادگی، بسیار هزینهبر هستند. اما هرگز نباید به خاطر هزینه بالایی که در بر دارند، اهمیت آنها نادیده گرفته شود. در واقع مهمترین اقدامی که قبل از بارداری میتوان برای تضمین سلامت فرزند انجام داد، توجه به انجام همین آزمایشهای ژنتیکی است.
از رژیم غذایی سالم و مقوی پیروی کنید
قطعا میدانید که سبک غذا خوردن و نوع غذاهای مصرفی در فرآیند بارداری چقدر تاثیرگذار است. به همین خاطر است که پزشکان توصیه میکنند با رفتن نزد پزشک تغذیه، یک برنامه غذایی خوب و سالم را برای مدتی پیش بگیرید.
استفاده از مواد مغذی، غلات، سبزیجات، مغزجات، میوهها، انواع گوشت سفید و قرمز، لبنیات و مواد غذایی سالم دیگر در رژیم غذایی قبل بارداری بسیار پراهمیت خواهد بود.
با این کار نه تنها میتوانید مواد مغذی مورد نیاز بدن را تامین کنید، بلکه به وزن ایدهآل خود میرسید و میزان چربیهای بدن را کاهش خواهید داد. البته در مورد BMI بدن بهتر است با پزشک تغذیه مشورت کنید. چرا که BMI خیلی زیاد یا خیلی کم، فرآیند بارداری را دچار مشکل میکند.
گردآورنده:مونا یالپانی
طراح: شهرزاد نادعلی
تایید کننده: مهندس بهمن شفیع زاده
افزودن دیدگاه جدید