کمک به کلاژن سازی در بدن
بدن برای تولید کلاژن به ویتامین سی نیاز دارد. کلاژن جزء اصلی بافت همبند است و ۱ تا ۲ درصد از بافت عضلانی را شامل میشود. کلاژن نقش مهمی در بافتهای فیبری مثل تاندونها، رباطها، پوست، قرنیه، غضروف، استخوانها، روده و رگهای خونی دارد. در بعضی از مواد غذایی پروتئینی کلاژن را میتوانید بیابید. همچنین از قرص کلاژن موجود در داروخانه هم میتوانید کمک بگیرید اما برای کمک به تحریک کلاژن سازی در بدن مادهای که به آن نیاز دارید، ویتامین سی است.
سطوح پایین ویتامین سی میتواند به بیماری اسکوربوت در بدن منجر شود. علائم این بیماری شامل این موارد میشود: خونریزی لثه، تورم مفاصل، لق شدن دندانها، کمخونی و خستگی.
کمک به ترمیم زخمها
از دیگر خواص ویتامین C کمک به ترمیم زخمها را میتوان نام برد. افرادی که کمبود ویتامین سی دارند، ممکن است تاخیر در بهبود زخمهای خود را تجربه کنند زیرا در این حالت بدن قادر به تولید کلاژن در حد کافی نخواهد بود. در این صورت معمولا مصرف قرص ویتامین سی توسط پزشکان توصیه میشود.
سلامت قلب و عروق با ویتامین سی
به چندین دلیل خواص ویتامین C به قلب و عروق میتواند مرتبط باشد:
• داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی
• کمک به گشاد شدن عروق خونی
• بهبود تولید اکسید نیتریک
• کمک به کاهش ریسک تصلب شرایین
این ویتامین میتواند به کاهش فشار خون کمک کرده و از این طریق در درمان و جلوگیری از بیماریهای قلبی موثر باشد. با این حال در مورد تاثیر مکملهای ویتامین سی روی سلامت قلب نیاز به تحقیقات بیشتری وجود دارد.
تاثیر در آب مروارید و دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن
خواص ویتامین C ممکن است در کاهش خطر ابتلا به آب مروارید موثر باشد و از پیشرفت دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن ممانعت به عمل آورد. علت این تاثیر به طور دقیق مشخص نیست اما ممکن است به فواید آنتی اکسیدانی ویتامین سی مربوط باشد. زیرا استرس اکسیداتیو شرایطی است که احتمالا در بروز آب مروارید و دژنراسیون ماکولا نقش دارد و مبارزه با استرس اکسیداتیو با ویتامینهایی که خاصیت آنتی اکسیدانی دارند، مقدور است.
خواص ویتامین C برای دیابت
نتیجه یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ نشان داد که مصرف مکملهای ویتامین C در افراد ۶۰ ساله به مدت ۴ ماه باعث کاهش قند خون و فشار خون شده است. با این حال در صورت داشتن دیابت خودسرانه نباید از قرص ویتامین سی استفاده کنید و در این مورد حتما باید نظر پزشک خود را جویا شوید.
خواص ویتامین سی برای پوست
گفتیم که ویتامین C در تحریک تولید کلاژن نقش بسزایی دارد. برای اینکه از چین و چروک در امان باشید و جوان بمانید، سطح کلاژن در بدن شما باید به مقدار کافی وجود داشته باشد. از خواص ویتامین C میتوان بهره گرفته و تولید کلاژن را در بدن به حداکثر رساند تا به سلامت پوست کمک شود.
تاثیر ویتامین سی در مبارزه با کمخونی
یکی از بارزترین خواص ویتامین C این است که جذب آهن را در بدن افزایش میدهد. به همین دلیل افراد مبتلا به کمخونی برای جذب بهتر قرص آهن در بدن خود بهتر است از مکملهای ویتامین سی نیز استفاده کنند. اگر مایل به مصرف مکملها نیستید باید از مواد غذایی حاوی ویتامین سی نظیر مرکبات، فلفل دلمهای، توت فرنگی و … استفاده نمایید.
کاهش علائم آسم
آلودگی هوا شامل مواد شیمیایی میشود که میتوانند روی سلامت انسان اثر منفی بگذارند. در بعضی از تحقیقات مشخص شده است که ترکیبی از دو ویتامین سی و E به دلیل اینکه هر دو خاصیت آنتی اکسیدانی دارند میتواند در کاهش علائم آسم و بیماری انسدادی مزمن ریه موثر باشد.
نقش ویتامین C در کنترل آلرژی
وقتی یک فرد دچار واکنش آلرژیک میشود، سیستم ایمنی بدن وی یک پاسخ التهابی ایجاد میکند که میتواند با علائمی همچون تورم و کهیر همراه باشد. طی این فرآیند بدن ROS تولید میکند که میتواند منجر به استرس اکسیداتیو شود. مطالعات نشان داده است که تزریق داخل وریدی دوزهای بالای ویتامین C میتواند در کاهش علائم آلرژی موثر واقع شود.
جلوگیری از دریازدگی با ویتامین سی
از خواص ویتامین C به منظور پیشگیری از دریازدگی نیز میتوانید بهره بگیرید. تحقیقات نشان داده است افرادی که قبل از قرار گرفتن در دریا قرص ویتامین سی خوردهاند، سطح کمتری از دریازدگی را تجربه کردهاند.
ویتامین C و سرطان
اگرچه کارشناسان هنوز این موضوع را تائید نکردهاند اما خواص ویتامین C میتواند در درمان سرطان موثر واقع شود. ویتامین C به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی از بدن در برابر استرس اکسیداتیو محافظت میکند. استرس اکسیداتیو میتواند منجر به آسیب سلولی شده و در برخی سرطانها نقش داشته باشد. در بعضی از مطالعات ویتامین سی درمان جدیدی برای سرطان روده بزرگ معرفی شده است. از ویتامین ث برای کمک به درمان سرطان به شکل داخل وریدی استفاده میشود. در مورد تاثیر ویتامین C روی بهبود سرطان، همچنان نیاز به تحقیقات جامعتری وجود دارد.
ویتامین C برای سرماخوردگی
ویتامین سی به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی در تقویت سیستم ایمنی موثر است اما بسیاری از افراد تصور میکنند که به بهبود سرماخوردگی هم میتواند کمک کند. اما این مسئله مورد تائید پزشکان نیست. قرص ویتامین سی تنها ممکن است بتواند شدت علائم سرماخوردگی را کاهش دهد یا طول دوره بیماری را کم کند. با این حال روزانه مصرف ۲۰۰ میلیگرم ویتامین سی به افراد زیر توصیه میشود:
• اشخاصی که فعالیت بدنی شدید دارند.
• در معرض هوای سرد و دمای پایین قرار میگیرند.
• به دلیل سیگار کشیدن سطح پایینی از ویتامین سی در بدن خود دارند.
آیا به میزان کافی ویتامین سی دریافت میکنیم؟
بیشتر افراد ویتامین سی را به میزان کافی از غذا و نوشیدنیها دریافت میکنند. بااینحال، گروههای خاصی در جذب ویتامین سی دچار مشکل میشوند:
افرادی که سیگار میکشند و کسانی که در معرض دود سیگار قرار دارند: به این دلیل که سیگار باعث افزایش نیاز بدن به ویتامین سی برای ترمیم آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد میشود. همانطور که گفتیم، افراد سیگاری نسبت به افراد غیرسیگاری ۳۵ میلیگرم بیشتر، ویتامین سی روزانه نیاز دارند.
شیرخوارانی که با شیر گاو تغذیه میشوند؛ زیرا شیر گاو ویتامین سی بسیار کمی دارد و گرمای لازم جهت جوشاندن شیر، میتواند پویتامین سی را از بین ببرد. مصرف شیر گاو برای شیرخواران کمتر از ۱ سال توصیه نمیشود. شیر مادر و شیر خشک دارای مقادیر کافی ویتامین سی است.
افرادی که به هر دلیل تنوع غذایی بسیار محدودی دارند.
مبتلایان به برخی اختلالات مانند سوء جذب شدید، افراد مبتلا به برخی از انواع سرطانها و بیماران کلیوی نیازمند دیالیز
کمبود ویتامین C
کمبود ویتامین C معمولاً نادر است. از جمله عوارض کمبود ویتامین سی این است که افرادی که برای چندین هفته ویتامین سی دریافت نکنند یا به میزان کمی ویتامین سی (کمتر از حدود ۱۰ میلیگرم روزانه) دریافت کنند، ممکن است به اسکوربوت (اسکوروی) مبتلا شوند. اسکوربوت باعث احساس خستگی، التهاب لثه، لکههای کوچک قرمز یا بنفش روی پوست، درد مفاصل، تأخیر در بهبود زخمها و آسیب مو میشود. علائم دیگر اسکوربوت شامل افسردگی، تورم و خونریزی لثه و لق شدن یا از دست دادن دندانها است. افراد مبتلا به اسکوربوت ممکن است دچار کمخونی نیز شوند. اسکوربوت اگر درمان نشود، میتواند باعث مرگ شود.
آیا ویتامین سی میتواند مضر باشد؟
مصرف بیشازحد ویتامین سی ممکن است باعث اسهال، حالت تهوع و دلپیچه شود. در افراد مبتلا به بیماری به نام هموکروماتوز (که باعث ذخیره بیشازحد آهن در بدن میشود)، دوزهای بالای ویتامین سی ممکن است رسوب آهن را تشدید کرده و به بافتهای بدن آسیب برساند.
گردآورنده:مونا یالپانی
طراح:شهرزاد نادعلی
تایید کننده:مهندس بهمن شفیع زاده
افزودن دیدگاه جدید